Qui som

Sóc Jaume Condom,  l’actual responsable de
J Condom, i m’ajuda la meva muller, Maria Teresa. Tenim la dimensió i l’estructura d’una empresa familiar.

El meu pare, Josep Condom, que ens va deixar el 2011, havia nascut l’any 1928 i va exercir l’ofici a Siurana durant tota la seva vida professional. Durant els anys 50-60 va començar la construcció, de manera artesana, dels primers cultivadors per a tractor. Va viure de ple la mecanització de l’agricultura.

Jaume Condom Vila, nascut el 1895, el meu avi, va fer de ferrer a Siurana tota la vida. El seu pare, Josep Condom Tallada, nascut el 1868, es va casar amb la filla del ferrer de Siurana i va començar exercint de ferrer a la seu actual, que ell mateix va fundar.

El seu pare, Martí Condom Claparols ja n’era, de ferrer, i exercia a Sant Mori. Va ser pare d’una germandat de set fills i la majoria el seguiren. Naturalment van haver de buscar plaça per radicar-se i una de les millors maneres era maridant-se.

Miquel Condom Vidal, pare d’en Martí, havia nascut a Jafre l’any 1790, fill de ferrer, i com que no era l’hereu, emigrà a Sant Mori. Josep Condom Ponsatí, pare de l’anterior, ferrer, nascut a la Pera l’any 1746, va anar a instal·lar-se a Jafre. El seu pare, Joan Condom Ros (1724), i el seu avi, Miquel Condom Moradell (1684), foren ferrers de Púbol i la Pera en diversos locals.

El pare d’aquest darrer, Francesc Condom, nascut al Pont Major de Girona l’any 1655, fou ferrer i va aprendre l’ofici del seu pare, Joan Pere Condom, que havia nascut en una data indeterminada, propera al 1630, al poble de Cartellà. En maridar-se, s’havia establert al Pont Major. Va emprar la seva vida a treballar amb fatiga el ferro i ferrar cavalleries. Naturalment, per a ell la terra era plana.

Conservem eines procedents d’avantpassats que podem datar i d’altres que no, però en totes hi trobem motius d’admiració, de gratitud o d’alguna cosa que ens commou.

Les dades genealògiques han sigut recollides per Francesc Noguer, de Calabuig.